sábado, 2 de junio de 2012

LUDI RUBRICATI 2012 - MUSEU DE SANT BOI DE LLOBREGAT. PROGRAMA.

Tot i la que està caient, de nou arriba a nosaltres la festa romana de Sant Boi de Llobregat, els Ludi Rubricati, en la seva edició anual a la llera del Llobregat, el riu Rubricatum, per als romans. La festa es presenta plena de propostes i activitats didàctiques que sense cap dubte, faran les delícies de tots els que us vulgueu acostar.

Ja sabeu que cada any, el Ludi Rubricati, presenten un eix temàtic diferent, i aquest any es centra en el següent tema: la esclavitud . Germanus i Primitiva, dos personatges que van viure a Sant Boi en època romana i que ens acompanyaran en els tallers que formen part de la proposta didàctica.


Són tallers senzills, amb materials senzills, amb un pressupost senzill... , però són propostes que aproximen al visitant a la realitat quotidiana de la cultura romana i es fan amb esforç, professionalitat i molta il·lusió i estimació. 

Des del Museu de Sant Boi-Ajuntament de Sant Boi i KuanUm!, us hi esperem!


A pesar de la que está cayendo, de nuevo llega a nosotros la fiesta romana de Sant Boi, Ludi Rubricati, en su cita anual a la orilla del Llobregat, el río Rubricatum, para los romanos.  Con sus talleres de reconstrucción del mundo romano. 


Los que conocéis la propuesta, ya sabéis que cada año un tema es el hilo conductor. Este año nos centramos en la esclavitud. 


Son talleres sencillos, con materiales sencillos, con presupuesto sencillo.... pero son propuestas que aproximan al visitante a la realidad cotidiana de la cultura romana y que se realizan con esfuerzo, profesionalidad y mucho cariño e ilusión. 


Col·laboren: Armillum i Evocati




Aquest any presentem per a tots i totes les següents "stationes" didàctiques: 



Ornatrix, a càrrec d'Armillum. Taller d’aproximació al món de l’ornamentació personal. Armillum. Activitat iindicada per a tot tipus de públic.

Caeca. Una de les esclaves més estimades de la domus de Sant Boi era Caeca (cega). Caeca havia estat recollida al davant del temple de Pietas a Roma, a la columna lactaria pel seu amo, Iulius Anicetus, un comerciant d’àmfores. La va entregar a la seva dona, que era estèril. Ella es va adonar de seguida que la nena era cega, però li va agafar molta estimació. Caeca era una nena de gran sensibilitat i va aprendre moltes coses. Si veniu a casa seva, Caeca us ensenyarà com una persona cega pot dibuixar i fins i tot omplir un àmfora de vi fent servir tots els sentits, menys el de la vista. Activitat per a tots els públics.


Tene me ne fugia(m). (Vol dir, reteniu-me per a que no fugi). El llibert Sosibi està especialitzat en la fabricació de plaques per a penjar al coll dels esclaus:  Tene me ne fugia (.. et revoca me a(d)  domum et viventium in ara Iulii Anicetii, és a dir, agafeu-me si marxo i retorneu-me a casa  ,(a la casa) dels que viuen  a l’altar de Iluli Aniceti ( se suposa que és el seu amo).  Activitat per a tots els públics. La dona de Sosibi, Spes ajuda al seu home. Ella fabricarà algunes plaques per als nous esclaus.


Pistrinum. Primitiva, la esclava cuinera també en sap, de fer-hi pa. Ella ens ensenya a fer un pa alís, d’acord amb el costum més primitiu. Activitat per a tots els públics.


Molendinum. Els esclaus han de moldre el gra per fer el pa que hauran de menjar tota la gent que i ha a la domus. Activitat per a tots els públics.


Coronae. La lliberta Primula és una experta en l’art d’elaborar corones de flors i fulles.... Activitat per a tots els públics.


Una casa a la pars rustica. L’esclau i manobre Lucius Felix ens ajuda a fabricar una petita casa pels nous esclaus de la domus. Activitat per a tots els públics.


Preparant  l’estatueta de la desea Ceres. Silvana Parvula, lliberta i per tant, antiga esclava, us ajudarà a preparar la imatge de la deesa per al vostre altar. Activitat per a tots els públics.


Paedagoga. Salomomila  és una esclava que va a arribar des de l’extrem de la mediterrània fins al costat del Rubricatum. Ella és una autèntica paedagoga que us pot ensenyar a escriure en dues llengües molt antigues: el llatí i l’hebreu, ja que aquesta era la seva pròpia llengua. Activitat per a tots els públics. 

Romanorum Ludi De la mà d’en Primus, tothom que vulgui podrà participar d’un joc romà. Activitat per a tots els públics. 

Ars medica. L’esclava Fabiola ens mostra els secrets d’Esculapi. Activitat per a tots els públics.

Musivaria Antonina ens ajudarà a fabricar un petit mosaic, com el de les termes de la domus.  Activitat per a tots els públics. 

Bibliotheca. A l’antiga Roma els llibres es col·locaven en els plutei o en pegmata, dos tipus de prestatgeries, i més tard en els armaria. Era habitual que aquestes biblioteques es trobessin a casa dels romans rics. En la Rubricati Bibliotheca podreu trobar un munt de llibres per llegir al costat de les termes. Activitat per a tots els públics. Només dissabte tarda.

Dibujando un Grafitti, a càrrec de Torrents d’art. En aquest indret podreu realitzar el vostre propi grafitti, a la manera romana. Activitat per a tots els públics.

També el grup de reconstrucció històrica Evocati, ens traslladarà  a la recreació de la vida al voltant d’un campament romà. En aquest indret coneixereu  i podreu participar de la vida militar en campanya. Aquest any ens presentaràn una venda d'esclaus.

Armillum, aportarà també la seva botiga de recreacions històriques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¡Comparte tus ideas!